10 Mayıs 2017 Çarşamba

Uşak - Karun Hazineleri - Arkeoloji Müzesi

Mehmet Varış









Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Karun Hazineleri Yaklaşık olarak 2500 yıllık bir geçmişi olduğu varsayılan hazine. 

Uşak Toptepe Tümülüsünden kaçak kazıyla 1965 yılında bulundu. Metropolitan Müzesinde sergilenirken gazeteci Özgen Acar tarafından izi bulundu. Dönemin Kültür bakanlığının uyarılması sonucu yaklaşık 40 milyon dolarlık masrafa yol açan hukuki süreçler sonunda Türkiye'ye 1993'de geri getirildi. 

En değerli parçası olarak kanatlı denizatı broşun bilinmektedir. 

Kaçak olarak kazı yapanlarda, satanlarda hep talihsizlikler yaşadıkları için halk arasında da hazinenin laneti var olarak kabul edilir. 


Dünyada eşi bulunmayan hazineye olan ilgisizliğin tanıtım eksikliğinden kaynaklandığı belirtiliyor. Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, “Son beş yılda otellerimizde 16 bin 762 yabancı konaklamış. Bunlardan sadece 769’u müzeyi ziyaret etmiş.” diyor. Çoğunluğu M.Ö. 7. yüzyılda kullanılan, yüzlerce altın sikkeden oluşan Karun Hazineleri, parayı icat eden Lidyalılara ait. Uşak’a 25 kilometre uzaklıktaki Güre köyünde 1966, 1967 ve 1968 yılında yapılan 3 kaçak kazıyla gün yüzüne çıkarılan hazine, o dönemde kaçakçılar tarafından Amerika’ya satılmıştı. 1985 yılında eserlerin 55 tanesi ABD’de Metropolitan Müzesi’nde sergilenince Türkiye Karun Hazineleri’yle ilgili çalışma başlattı. Müzenin depolarında saklanan eserleri almak için 1987’de dava açıldı. Müze yetkilileri 6 yıl süren davayı kaybedeceğini anlayınca 1993’te ‘Karun Hazineleri’ni Türkiye’ye iade etti. Eserler, 1996’dan beri Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Yer sıkıntısından dolayı onlarca eserin üst üste istiflendiği müzede, 35 bin 573 tarihî eser bulunuyor. Bu eserlerin yüzde 10’u sergileniyor. Müzede Karun Hazineleri’ne ait 450 adet eserden 300’ü sergileniyor. 

Müze teşhir salonunda Eski Tunç Çağından kalma idoller, gaga ağızlı testiler, taş baltalar bir vitrinde sergilenir. Diğer vitrindeki eserler Hellenistik ve Roma Çağı toprak kaplar ve cam eserlerdir. 

Teşhir salonunda açıkta sergilenen eserler genellikle Roma Dönemine ait mezar stelleri, adak stelleri ve kefaret yazıtlarıdır. Bununla birlikte Blaundus örenyerinden getirilen heykeller de aynı alanda bulunmaktadır. 

Diğer bir vitrinde ise Uşak Müzesi'nin yapmış olduğu kurtarma kazılarından çıkarılan altın takılar, diademler cam kaplar ile gerek müsadere edilen, gerekse vatandaşların teslim ettiği her döneme ait sikkeler yer alır. 

Teşhir salonunun geriye kalan yarıya yakın kısmında ise 1960'lı yılların 2. yarısında Uşak yakınlarından Amerika'ya kaçırılan ve Kültür Bakanlığı'nın açtığı dava sonucu 1993 yılında ülkemize geri getirilen ve "Karun Hazinesi" olarak adlandırılan Lidya hazineleri sergilenmektedir. 

Birinci büyük vitrinde, 1966 yılında İkiztepe tümülüsünden kaçırılan gümüş ağırlıklı eserler, 2. vitrinde, 1965 yılında Toptepe tümülüsünden kaçırılan altın ağırlıklı eserler 3. vitrinde Uşak Müzesi'nin Basmacı tümülüsünde yaptığı kazıdan çıkan Lidya eserleri yer alır. Bunların dışında açıkta tümülüslerin mezar odalarındaki klineler, volütler ve mezar kapıları sergilenmektedir. 

Sezonun Son Maçında Trabzonspor Medical Parka Konuk Oluyoruz.

Mehmet Varış
SPOR Toto Basketbol Ligi'nde Muratbey Uşak, yarın Gaziantep Basketbol deplasmanına çıkacak. Karataş Şahinbey Spor Salonu'ndaki karşılaşmanın hava atışı saat 17.00'de yapılacak.
Kırmızı siyahlı ekipte sakatlığı nedeniyle uzun süredir takımdan ayrı kalan Kairys, yine forma giyemeyecek. Haftaya Trabzonspor Medical Park randevusuyla sezonu bitereceklerini hatırlatan Muratbey Uşak Antrenörü Ozan Bulkaz, ligdeki dördüncü yıllarını en iyi şekilde tamamlayacaklarını söyledi.
Hürriyet

Copright Uşak Paylaşıyor 2018, Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates