29 Kasım 2016 Salı

Ulubey Cam Teras

Mehmet Varış



Ulubey Kaymakamlığı tarafından 2015 senesinde hizmete sunulan Kanyon Cam Teras Park’ta 300 metrekarelik bir kafeterya ve 135 metrekarelik camdan oluşan seyir terası bulunmaktadır. Cam teras üzerinde metrekareye düşen ağırlık ise 801.2 kg’dır. 30 mm kalınlığa sahip olan camlar kurşun geçirmez özelliktedir.



Uşak İlçeleri

Mehmet Varış


Uşak İlçeleri


SİVASLI İLÇESİ : Sivaslı il merkezinin güneydoğusunda, Uşak-Denizli kara yolunun 35. Km.sinde, Bulkaz Dağının batı eteklerinde kurulmuştur. Kuzey doğusunda Banaz, doğuda Afyon-Sandıklı, güneyde Denizli-Çivril, güney batıda Karahallı, batıda Ulubey ilçeleri ile çevrilidir. Bulkaz Dağı Uşak-Denizli il sınırının olduğu yerde Kuruçay vadisi ile ikiye ayrılır. Güney kısmı Bulkaz Dağı, kuzey kısmı ise Karadağ adını alır. Yüksekliği 1990 metredir. Ardıç ormanları ile özellik arz eder. İlçenin diğer kısımları hafif engebelik ve düzlüktür. Arazi doğudan batıya doğru alçalma gösterir. Büyük Menderes nehrinin kollarından Banaz çayı ilçe topraklarından geçmektedir. İç Ege’de hakim olan karasal İklim hüküm sürer. Dağlık kesimlerde çam,ardıç ve meşeden oluşan ormanlar bulunur. İlçenin yüz ölçümü 507 km 2, denizden yüksekliği 1050 metredir. İlçenin nüfusu 2013 yılı verilerine göre 16 köy dahil olmak üzere 21.428 kişidir


ULUBEY İLÇESİ : Ulubey, Ege Bölgesinin İç Batı Anadolu Bölümünde olup, İlçe kuzeyden Uşak, doğudan Karahallı, batıdan Eşme, güneyden Denizli İline bağlı Güney, Çal, Bekilli İlçeleri ile çevrilidir. 794 km2 yüz ölçümüne sahiptir. Rakımı 750 m.’dir. İlçenin 2013 verilerine göre 18 köy dahil toplam nüfusu 14.021'dir. İlçenin kuzeyden güneye 42 km., doğudan batıya 26 km mesafesi vardır. Kaynak:http://usak.gov.tr/Default.aspx?x=s&kat=37. adresinden 11 Haziran 2014 tarihinde alınmıştır. Volkanik tortul ve başkalaşım yapılı kayalardan oluşan İlçenin arazisi her haliyle tipik bir yayla görünüşündedir. İlçe topraklarının % 44’ü tarım arazisi, % 8’i çayır ve mera arazisi, % 28’i ormanlık ve fundalık arazi %20’i ise kayalık ve tarım dışı kullanılmayan araziyi oluşturmaktadır. 

BANAZ İLÇESİ : Banaz, Uşak-Ankara karayolu üzerinde il merkezine 33 km mesafededir. Kuzeyde Kütahya’nın Gediz ve Altıntaş, doğuda Afyon’un Sincanlı ve Sandıklı, güneyde Sandıklı ve Sivaslı, batıda merkez ve Gediz ilçeleri ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 914 metre olan ilçenin yüz ölçümü 1032 km 2'dir. 669 km'lik alanla il genelinde en fazla orman Banaz ilçesindedir. Genelde çam ormanıdır. Banaz ilçesinde köy sayısı 45 dir. Toplam nüfusu 2013 verilerine göre 37.009 kişidir. 

EŞME İLÇESİ : Uşak İlinin, alan olarak merkezden sonra en fazla yüz ölçümüne sahip ilçesi Eşmedir. Köy sayısı 57 adettir. Doğusu, Uşak ve Ulubey, batısı Manisa-Alaşehir ve Sarıgöl, kuzeyi Manisa-Kula ve Selendi, güneyi Denizli-Güney ilçeleri ile çevrilidir. İlçe yüz ölçümü 1362 km, denizden yüksekliği 823 metredir. Yıllık yağış miktarı düşük, orman varlığı azdır. İç Anadolu ile Ege bölgesi arasında geçiş ikliminin bütün özellikleri gözlenir. İl merkezine 74 km. mesafededir. 2013 nüfus verilerine göre toplam 36.184 kişi yaşamaktadır. 

KARAHALLI İLÇESİ : İlçenin Uşak İline mesafesi 65 kilometredir. Doğusunda Sivaslı, batısında Ulubey, güney-doğusunda Denizli İline bağlı Çivril, güney batısında Bekilli ilçeleri bulunmaktadır. İlçe dağlık olup, tarıma elverişli arazi oldukça azdır. 337 km2 yüz ölçümü olup, deniz seviyesinden yüksekliği 873 metredir. 2013 yılı verilerine göre 14 köyde dahil olmak üzere 11.283 kişidir. 

KAYNAK
http://www.on5yirmi5.com/dosya/turkiyenin-illeri/64-usak-hakkinda-genel-bilgi

Çanlı Köprü

Mehmet Varış



 Çanlı Köprü

 Uşak şehri içinden kuzey-güney istikametinde akan ve güneyde Banaz Çayı
`na dökülen Dokuzsele Deresi`nin üzerindeki tarihi köprü. Çanlı Köprü Uşak-Denizli yoluna geçit vermektedir. Tek gözlüdür ve ampir üslupta kemerlidir. Selçuklu Devletizamanına aittir. 1255 yılında Sipahsalar Şecauddin adında bir kişi tarafından yaptırıldığı belirtilen bir kitabesivardır. Çok büyük taşlarla yapılmış bulunan bu köprünün eni 3 metre, uzunluğu 8 metre, yüksekliği 5 metredir. Etrafındaki korkuluk duvarları yılların tahribatıyla harap olmuştur. Bu yüzden üzerinden geçen araçlar dikkatli davranmaktadır. Çanlı Köprü Uşak`a 5 km uzaklıktadır. 

Copright Uşak Paylaşıyor 2018, Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates