26 Ağustos 2016 Cuma

Uşaklı Şehidimiz Var

Mehmet Varış

Şırnak'ın Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne teröristler tarafından düzenlenen bombalı araç saldırısında Uşaklı polis şehit düştü
Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Grup Amirliği'ne yakın bir noktada bulunan polis kontrol noktasına bomba yüklü kamyonla saldırı düzenlenmişti. 

O saldırıda Banaz ilçe nufüsuna kayıtlı polis memuru Erhan Öztürk şehit oldu. 

Açıklamayı Uşak Valisi Ahmet Okur Twitter adresinden duyurdu.


Vali Okur, "Banaz'lı polis memuru Erhan ÖZTÜRK kardeşimiz Cizre saldırısında cennete misafir uğurlandı. Başımız Sağolsun. Ailemize başsağlığı diliyorum" dedi
Uşak Haber

12 Ağustos 2016 Cuma

Uşağa Şehit Ateşi Düştü

Mehmet Varış

Nusaybin'de teröristler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmada şehit düşen 32 yaşındaki Durmuş Polat'ın acı haberi Uşak'taki evine çığ gibi düştü. Ailesi 2 saat önce görüştükleri oğlunun haberi karşısında feryatlar içerisinde kaldı. Uşak İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli iken, geçici görevle Mardin'in Nusaybin ilçesine giden Elbistanlı polis memuru Durmuş Polat, sabah saatlerinde sokağa çıkma yasağının bulunduğu bölgede özel bir kargo şirketine ait aracı durdurmaya çalışan polis ekiplerine, aracın içerisinde bulunan teröristler tarafından ateş açılması sonucu ağır yaralanarak nusaybin devlet hastanesine kaldırılan durmuş polat tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştü. Acı Haberi; Esentepe Mahallesi Kardelen Sokak’ta yaşayan ailesine Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun ile İlçe Emniyet Müdürü Barış Murat Başol Tarafından Verildi. 2’si erkek, 1’i kız 3 kardeşin en büyüğü olan şehit polis Polat’ın cenazesinin yarın Elbistan’a getirileceği ve doğum yeri olan Afşin ilçesine bağlı Kabaağaç Mahallesi’nde defnedileceği bildirildi.

OKU, YORUMLA ve PAYLAŞ ==>http://www.usakguncel.com/gundem/nusaybin-de-catisma-usak-ta-gorev-yapan-polis-memuru-sehit-dustu-h1767.html

Uşak Güncel


9 Ağustos 2016 Salı

15 Temmuz Şehit Mehmet Çetin Köprülü Kavşağı İlimize Hayırlı Olsun

Mehmet Varış

15 Temmuz 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Koruma Polisi olarak görev yaparken, darbe kalkışmasında şehit olan Mehmet Çetin’in isminin verildiği kavşakta ilk sürüşü ise Belediye Başkanı Nurullah Cahan ve Şehit Mehmet Çetin’in oğlu Yusuf Emir Çetin yaptı. Başkan Cahan kendisine ait makam aracının sürücü koltuğuna geçtiği ilk geçişte yan koltuğunda Şehit Mehmet Çetin’in kutsal emaneti Yusuf Emir Çetin yer aldı. Kavşağın açılışında Şehit  Mehmet Çetin’in babası Hüseyin Çetin ve ağabeyi Ahmet Çetin de katıldı.

Kavşağın isminin de anlamlı olduğunu aktaran Cahan, “15 Temmuz bu devlete ve millete kurşun sıkan hainlerin tarihe kara bir leke olarak yazılacak bir gündü. Bu alçak kalkışmada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın koruması Uşaklı hemşehrimiz Mehmet Çetin de şehit oldu. Biz ilimizin kahramanının isminin kavşağımızda yaşamasını istedik.  Bu nedenle kavşağımızın ismini 15 Temmuz Şehit Mehmet Çetin Köprülü Kavşağı koyduk. Köprülü kavşağımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Burada emeği geçen tüm personelimize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.
 
Uşak Güncel

8 Ağustos 2016 Pazartesi

Uşak Hakkında Bilinmeyenler

Mehmet Varış

İlkler Şehri Uşak





  • Türkiyede ilk Şeker Fabrikasının 1926 yılında Uşak'ta kurulduğunu biliyor muydunuz?
  • Türkiyede elektriğin ilk olarak kullanıldığı şehrin Uşak olduğunu biliyor muydunuz?

Karun Hazineleri




Karun Hazinesi veya Karun'un Hazinesi, çoğu MÖ 560-546 yılları arasında Lidya ülkesini yöneten Kroisos veya Krezüs (Karun) dönemine ait olan 450 parçadan oluşan hazinedir. Bu hazinenin Uşak Müzesi'nde sergilendiğini biliyor muydunuz?



  • Ulubey Kanyonu (Ulubey Canyon) Uşak ilinin Ulubey ilçesi sınırları içerisindedir.ABD deki Arizona Eyaleti sınırları içersinde bulunan Büyük Kanyon dan sonradünyanın en büyük 2. kanyonudur. 
  • Hristiyanlığın kayıp mezhebi olan Montanizm'in merkezi olan Pepuza Antik Kentikanyonların içerisinde yer almaktadır
  • Osmanlı Devleti'nin sahip olduğu 13 sanayi tesisinden 3 tanesinin Uşak'ta olduğunu biliyor muydunuz?
  • İtalyaAlmanyaispanyaFransa gibi batılı ülkelerin kilise ve saraylarında tarihiUşak Halılarının olduğunu biliyor muydunuz?
  • Battaniye üretiminde Türkiyede 1. sırada ve tesisleşme açısından Dünyada ilk sıralarda olduğunu, gazlı bez üretiminin %97 sinin Uşak'ta gerçekleştiğini biliyor muydunuz?
  • Günlük 700 ton "geri dönüşümden" tarlasız pamuk üretimi ile ülkede çevreci iller sıralamasında başı çektiğimizi biliyor muydunuz?
  • Yıllık 50 milyon metrekare üretim kapasitesi ile, Türkiye'nin seramik ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 13'ünü Uşak'ta var olan tesislerin karşıladığını biliyor muydunuz?
  • Avrupanın En Büyük Altın Madeni'nin Uşak'ta olduğunu biliyor muydunuz?

UşakSportif Basketbol Takımı


  • UşakSportif basketbol takımı 2012 - 2013 sezonu sonunda Beko Basketbol Ligi'ne yükselmiştir.
  • 2013 - 2014 Sezonunda ilk kez mücadele ettiği Beko Basketbol Ligi'nde ilk 8 e kalarak Play-off lara katılma hakkını elde etmiştir.
  • 2014 - 2015 Sezonunda FIBA EuroChallange League H grubunda mücadele etmektedir.
  • Tüm bu başarıları SPONSORSUZ gerçekleştirdiğini biliyor muydunuz?
Uşak, İç Anadolu ve Ege Bölgesi arasında bir geçiş bölümünü teşkil eden bir Ege ilidir. Uşak konumu itibari ile çok avantajlıdır. Büyük merkezlere ve sahilllere yakınlığı ile diğer iç ege illeri olan kütahya ve afyona göre çok daha avantajlıdır.
İzmir 210 km, Antalya 290 km, Eskişehir 217 km, Denizli 145 km, Muğla 285 km..



2 Ağustos 2016 Salı

Spor Toto Basketbol Ligi 2016-2017 Sezonu Fikstürü

Mehmet Varış


Ligde yeni sezon 8, 9 ve 10 Ekim'de oynanacak ilk hafta maçlarıyla başlayacak ve ilk yarı 23 Ocak 2017'de sona erecek.
Ligin ikinci yarısı 28 Ocak'ta start alacak ve normal sezon maçları 15 Mayıs 2017'de tamamlanacak.
Toplam 16 takımın yer aldığı Spor Toto Basketbol Ligi'nde 2016-2017 sezonu, iki devreli lig usulüne göre oynanacak.
Normal sezonun 30 hafta süreceği ligde ilk 8 sırada yer alan takımlar play-off'a yükselecek.
Play-off serisi 0-0 başlayacak ve çeyrek finallerde 2, yarı finallerde de 3 galibiyet alan takım tur atlayacak. Finalde ise rakibi karşısında 4 galibiyet alan ekip, 2016-2017 sezonunun şampiyonu olacak.
Ligi son iki sırada bitirecek ekipler ise küme düşecek.
Spor Toto Basketbol Ligi 2016-2017 Fikstürü'ne ulaşmak için:


(Muratbey Uşak Sportif, Fatihhan Erdoğan, Genel Menajer): FIBA Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme oynayacağız, başarılı olmak istiyoruz. Milli Birlik ve beraberliğin gerektiği bu günlerde basketbolun bizleri birleştiren bir güç olduğuna inanıyorum. Bu sezon iki kulvarda da yarışacağımız için bütçeyi arttıracağız. Transferlerimizi tamamladık. Bu vesileyle bizlerden desteğini esirgemeyen Belediye Başkanımız'a ve sponsorumuza şükranlarımı arz ediyorum.

KAYNAK

Sivaslı Kilimi

Mehmet Varış

Makine dokumalarının yaygınlaşmadığı dönemlerde, yani bundan 20-25 yıl öncesinde; illçemizde el dokuması kilimler, seccadeler, yastıklar, heybeler, hasırlar ve az da olsa halılar dokunurdu. Bunların ipleri genellikle yün ya da pamuk olur, Kirman denen bir tahta alet yardımıyla önce bu yün ya da pamuklar eğrilerek iplik haline getirilirdi.
Uzun ve zahmetli bir uğraşı sonrasında iplik haline gelen pamuk İplikleri, özel kökboyalarıyla kaynatılarak boyanır ve kurutulur.

Kuruyan bu renk renk iplikler daha sonra kilim, yastık, seccade, heybe vb. şeylere dönüşmek üzere dokunmaya hazırdır. Ancak bunları dokumak için gerekli olan bir alete ihtiyaç vardır. Tezgah diye niteleyebileceğimiz ve ağaçtan yapılan aletlerle iplikler  Tezgahlarda kilime  dönüşür. Bu tezgahlarda iplikleri sıkıştırmak üzere “Kirkit” denilen demirden yapılmış tarağa benzer aletler kullanılır ve bu alet sayesinde geçilen nakışların arasındaki boşluklar kapatılırdı. Bu dokuma işlemi imece usulüyle yapılırdı.
En çok dokunan kilim  çeşitleri ise; Göreme, Zili, Gocagöllüdür. Bu yaygı motiflerini içeren seccadeler, kilimler, heybeler, yastıklar, torbalar da dokunmaktadır.



 El sanatları kapsamında değerlendirilebilecek el örgüsü çorap, eldiven, kazak, süveter çeşitleri de yine Yayalar kasabasına özgü özel motifler taşır. Kasabaya hakim olan Yörük-Türkmen özellikleri bu tarzda el işlerinde daha da ön plana çıkmaktadır.
Yine el sanatları kapsamında değerlendirilebilecek, ancak ticari kaygılardan uzak olarak, sadece insanımızın kendi ihtiyacını karşılamaya yönelik yaptığı bir başka faaliyet ise sepet örme işidir. Örülen sepetler daha çok söğütten ve çıtlık denilen bir ağaçtan yapılır. Bahar mevsiminde ve yaza girerken örülen bu sepetler üzüm, domates vb. şeyleri taşımakta kullanılır.
 
KAYNAK


Hacım Sultan Türbesi

Mehmet Varış


Hacım Sultan, bir Türk mutasavvıfı olan Hacı Bektaş-ı Veli'nin halifelerindendir. Horasan'dan gelmiş ve O'na mürit olmuştur. Asıl adı Recep'tir.
Hacı Bektaş (Hünkar)'m 3600 müridi arasında 360 kişi O'nun hizmetinde bulunurdu. Sağlığında işaret verdiği yerlere giderler, oralarda yaşayıp irşat ederlerdi. Hacım Sultan işte bu 360 kişinin içinde Cemal Seyit ve Sarı İsmail'den sonra üçüncü sırada sevileni idi. Dergahtaki hizmeti "kilerci" idi.

Bir adı da Kolu Açık Hacım Sultan'dır. Velayetnamesinde yazıldığına göre; Hünkar, batın kılıcını Hacım Sultan'a verir. "Erenler meydanında cellatlığı sana verdik. Fakat haksız iş yapma, sana ziyanımız dokunur, "der.

Hacım Sultan kılıcını aldıktan sonra yürür. Tam o sırada meydan sakası merkebi ile mutfağa su getirmektedir. Hacım Sultan kılıcı denemek ister ve merkebe vurunca belinden ikiye böler.

Hünkar bunu duyunca, "Kolları + tutulsun"  der ve Hacım Sultan  olak olur.  Çok üzülür, pişman olur. Arkadaşlarına affedilmesi  için H ü n k a r ' a gitmelerini söyler.

Arkadaşları O'nun için yalvarıp af dilerler. Hünkar. affedip:"Kolu açık olsun deyince kolları eski haline döner. Bu olaydan sonra adfKolıı Açık Hacım Sultan"olur.

Hacım Sultan'm gönlüne bir gün"Acaba Erenler bize nereyi yurt verecekler?"düşüncesi gelir. Bu fikri Hünkar'a malum olunca; "Kolu Açık Hacım. Sana şu oğul canavarını tepeleyeceğin yeri yurt verdik. Mezarın orada olsun."der.
Bundan sonra menkıbelerde, Hünkar'm işaret verdiği yerin Germiyan ili olduğu, Hacım Sultan'm Germiyan Beyi'nden yurt istediği, O'nun da Uşak taraflarında "susuz" denilen ıssız bir yeri yurt verdiği, buralara yakın bir yerde herkesi korkutup rahatsız eden bir canavar bulunduğu, Hacım Sultan'm Hünkar göçünce buraya geldiği, canavarı ağzından çıkan nefesin ateşi ile yakıp öldürdüğü, geçit vermeyen Banaz Çayı'nm suyunu ikiye bölüp geçtiği, taş yapı bir köprüyü Banaz Çayı'nm suyuna bir üfleme ile yıktırdığı, eteğine değenlerin öldüğü ve bunlara benzer bir çok kerametlerinden sonra ününün duyulup etrafa yayıldığı uzun uzun anlatılır. Gerek Velayetname'de gerek Hacı Mustafa'nın yazdığı küçük kitapta"susuz" diye
adı geçen yer, bugünkü Hacım Köyü'nün merkez olduğu yöredir.

Hünkar bunu duyunca, "Kolları + tutulsun"  der ve Hacım Sultan  olak olur.  Çok üzülür, pişman olur. Arkadaşlarına affedilmesi  için H ü n k a r ' a gitmelerini söyler.

Arkadaşları O'nun için yalvarıp af dilerler. Hünkar. affedip:"Kolu açık olsun deyince kolları eski haline döner. Bu olaydan sonra adfKolıı Açık Hacım Sultan"olur.

Hacım Sultan'm gönlüne bir gün"Acaba Erenler bize nereyi yurt verecekler?"düşüncesi gelir. Bu fikri Hünkar'a malum olunca; "Kolu Açık Hacım. Sana şu oğul canavarını tepeleyeceğin yeri yurt verdik. Mezarın orada olsun."der.
Bundan sonra menkıbelerde, Hünkar'm işaret verdiği yerin Germiyan ili olduğu, Hacım Sultan'm Germiyan Beyi'nden yurt istediği, O'nun da Uşak taraflarında "susuz" denilen ıssız bir yeri yurt verdiği, buralara yakın bir yerde herkesi korkutup rahatsız eden bir canavar bulunduğu, Hacım Sultan'm Hünkar göçünce buraya geldiği, canavarı ağzından çıkan nefesin ateşi ile yakıp öldürdüğü, geçit vermeyen Banaz Çayı'nm suyunu ikiye bölüp geçtiği, taş yapı bir köprüyü Banaz Çayı'nm suyuna bir üfleme ile yıktırdığı, eteğine değenlerin öldüğü ve bunlara benzer bir çok kerametlerinden sonra ününün duyulup etrafa yayıldığı uzun uzun anlatılır. Gerek Velayetname'de gerek Hacı Mustafa'nın yazdığı küçük kitapta"susuz" diye
adı geçen yer, bugünkü Hacım Köyü'nün merkez olduğu yöredir.

HACIM SULTAN TÜRBESİ MİMARİSİ

Sivaslı İlçesi'ne bağlı Hacım Köyü Mezarlığı'nın ortasındadır.
Yapıtın üzerinde yapılış tarihini belli eden bir kitabe bulunmakta, basık kemerli türbe kapısı üzerinde kitabe taşının konulması gereken yer çukur yapılıp boş bırakılmış, onun üstünde badananın üzerine Hicri 1223 tarihi boya ile geç devirde yazılmıştır. Bu belki de yapıtın yapılış tarihi ile ilgilidir. Esas tarihin yazılı olduğu yer, tamir sırasında kapatılmış, bu tarih tekrar yazılmış
olabilir. Tarihin bulunduğu yerdeki kireçlerin kazınarak altında esas tarihin aranması lazımdır. Çünkü bu tarih türbe kubbesinde bulunan kalem işleri ile aynı zamanı işaret etmektedir.

M MAR S : Türbe sekizgen ana mekan ve önünde bulunan dikdörtgen giriş yerinden meydana gelmiştir. Giriş yerinin cephesinde yerden 1-1,5 metre yüksekliğindeki konsollar üzerine oturan bir sivri kemer vardır. Bu kısmın üstünü tek aynalı tonoz örtmektedir. İçi tamamen, dış kısımları kısmen sarımtırak mermerlerle kaplanmıştır. Türbe ana mekanının malzemesi ile ayrılık olması buranın sonradan yapıldığını düşündürmektedir.
Buradan basık kemerli bir kapı ile sekizgen türbe odasına geçilmektedir. Duvarlar düz ve badanalanmış üstü sekizgen pandantifle geçilen bir kubbe ile örtülmüştür.

Ana mekanın duvarları muntazam kesme kalker taşı ile yapılmıştır. Dışta temel üzerine iki sıra devşirme (başka binalardan toplama) taşlarla, üstü ise bir kaim, bir ince taş sırası ile işlenerek duvar meydana getirilmiştir. Duvarların bitim yeri dışarıya taşkın bir sıra muntazam taş sırasıyla belli edilmiş, bundan sonra daha içten ve siyah taştan yapılmış kubbe kasnağı boşaltılmış, kubbe ise kiremitle örtülmüştür.

SÜSLEME : Bina oldukça sade yapılmış, kubbe ortasında ve pandantiflerde renkli, 19. yüzyıla ait kalem işlen görülmektedir. Ayrıca türbenin çıkıntı kısmının sol tarafında geometrik motifli mermer plaka konulmuş, kap kilit taşına da simetrik iki palmet işlenmiştir.


KAYNAK

Sebaste Antik Kenti

Mehmet Varış


Sebaste antik kenti, Uşak İline 32 km, Sivaslı İlçesine 2 km. uzaklıktaki Selçikler yerleşim alanı üzerindedir. Köyde tepe mahallesinde bir höyük tespit edilmiştir. Burada önceden yapılmış olan araştırmalarda İ.Ö. 4 bin yıllarına ait buluntulara rastlanmıştır.

Sivaslı çevresinde yapılan kazılar, yörede Kalkolitik Çağdan (MÖ.5500-3500) itibaren bir yerleşim olduğunu ortaya koymuştur. Hititler, Luviler, Lydialılar ve Frigyalılar buraya yerleşmişlerdir.

Sivaslı ile Selçikler arası antik "Sebaste" şehrinin kalıntısı ile doludur. Yani her iki iskan yeri de "Sebaste ören yeri" üzerine kuruludur. Burası eski çağda Phrygia bölgesinin "Phrygia Pacatiana" denilen batı tarafı ile Lydia'nın doğu tarafını içine alır.

"Sebaste" Roma çağında Phrygia'nın 12 önemli şehrinden birisidir. Uşaktan 35 km. güneyde Bulkaz dağı eteğinde Senaros çayının (Banaz çayı) suladığı ovadadır. Daha sonraları piskoposluk merkezi olmuştur. 

1966-1978 yıllarında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Prof. Dr. Nezih Fıratlı yönetiminde yapılan kazılar sonucu, Sebaste Piskoposluğu'na ait iki kilise, bir kısmı kilise inşaatı altında kalmış Roma Hamamı kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. 

Kilise VI. yüzyıla tarihlendirilmiştir. Makedonya Rönasansı (Orta Bizans) döneminde X. yüzyılda onarılmış ve üzeri kubbe ile örtülmüştür. Bu dönemde ikonastasis yapılmıştır. Kiliselerin çoğu bölümleri çıkarılmıştır. Ayrıca; mezarlar da bulunmuştur. Kiliseler, mezar ve kalıntıların çevresi duvarla çevrilmiştir. Büyük kilise kazısı sırasında ele geçen bir Bizans sikkesi kilisenin terk ediliş tarihini vermesi açısından önemlidir. Aynı tabakada bulunan Selçuk kandili ve sikkesi de kiliselerin daha sonra bir süre Selçuklular tarafından da kullanıldığını kanıtlamaktadır. 

Köyün güney tarafına düşen Çingil Çayırının etrafındaki alan nekropol sahası olarak tespit edilmiş burada üç ayrı tümülüse rastlanmıştır. Bunlardan ikisi mezarlığın yanında, diğeri de Yıldıztepe Mahallesinin bulunduğu yerdir. Bu Tümülüslerde yapılan kazı, sondaj ve araştırmalarda İlk Tunç ve Kalkolatik dönemlere ait buluntular elde edilmiştir. Bu tümülüslerin daha önce açılarak tahrip edildiği bilinmektedir. 

KAYNAK


Copright Uşak Paylaşıyor 2018, Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates